Rouw- en verliesverwerking met therapie in Amsterdam

Rouwen is een proces

Over rouwen is best veel bekend. Wat de psychologie vooral weet is dat het een proces is, iets waar je doorheen moet. Je doorloopt een aantal fasen. De meningen lopen uiteen over wat die fasen precies zijn en hoe ze ingedeeld moeten worden. De twee bekendste indelingen zijn de ‘fasen-indeling’ en de ‘taken-indeling’.

De fasen-indeling

Bij de fasen-indeling gaat het erom de verschillende stappen goed te doorlopen: ontkenning, protest, onderhandelen, depressie en aanvaarding. Overigens, de volgorde van die fasen hoeft helemaal niet deze te zijn en bij iedereen is elke fase anders in vorm en intensiteit.

De taken-indeling

Bij de taken-indeling doorloop je het rouwproces aan de hand van vier taken. Dat zijn stappen die je moet zetten om uiteindelijk je leven weer op te kunnen pakken.
De taken zijn: aanvaarden van het verlies, doorleven van de pijn en het verdriet, het aanpassen van je leven en het verlorene een plek geven en verder leven.

Het is jouw rouw

Wat in de behandeling het belangrijkste is, is dat we met die modellen en andere theorieën en inzichten op de achtergrond vooral met jou aan de slag gaan.

Het is jouw rouwproces, jij hebt in je leven je eigen manier ontwikkeld om dit proces te doorlopen. Met je eigen kansen, valkuilen en je eigen gratie en onhandigheid. In dit rouwproces ben je jezelf tegengekomen, je loopt vast, je kunt niet verder, het raakt je veel dieper en harder dan je dacht, of misschien doet het je wel veel te weinig en maak je je daar zorgen over. Jij bent de sleutel.

Samen kijken we naar jou en we vinden in jou alle talent, kracht en diepgang die je nodig hebt om het rouwproces helemaal te doorlopen.

Heb je nog vragen of wil je weten of we je kunnen helpen?

Zoek je passende hulp bij jouw problemen of wil je advies waar je het beste terecht kan? Bel dan gerust met Psychologen Nederland op 085-4014720. Hier kan je vrijblijvend terecht voor een professioneel en op maat gemaakt advies.