Wanneer ga je naar een GZ psycholoog in Amsterdam?

Je kunt bij een psycholoog terecht als je het gevoel hebt het allemaal zelf even niet aan te kunnen. Dit moment in je leven is even te veel voor je. Op de normale manier, zelf of met familie en vrienden, gaat het niet.

En je weet dat er iets moet veranderen. Maar wat en hoe, je zou het niet weten. Een psycholoog kan je op zo’n moment helpen bij de vele verschillende vragen en klachten over en in je leven, de liefde, het werk.

Sommige vraagstukken hebben een naam

Sommige van die vragen hebben een duidelijk ‘gezicht’. Ze zijn goed beschreven en begrepen, hebben een naam en meestal velerlei behandelmethoden. Denk aan klachten als een burn-out, angstklachten, rouw- en verliesverwerking of trauma-klachten.

Soms is het wat moeilijker te beschrijven

Andere klachten zijn even goed bekend, maar laten zich wat minder makkelijk omschrijven in duidelijke profielen. Problemen met een levensfase waar je in zit, zingevingsproblemen, een algeheel gevoel te zijn vastgelopen of jezelf niet herkennen in je eigen leven. Onderwerpen die formidabele impact op je leven hebben, maar waar je maar moeilijk vorm aan geeft.

Je krijgt inzicht in de wereld achter je klacht

In alle gevallen zal een psycholoog je eerst helpen je vragen en klachten zo precies mogelijk te formuleren. Dat heet dan de intake, analyse of diagnose niet alle psychologen gebruiken dezelfde termen, dat heeft te maken met werkstijl en overtuiging van de psycholoog in kwestie.

Een dynamisch proces

Het proces dat je doorloopt is allerminst star en rechtlijnig; je leven gaat ondertussen door en er is alle gelegenheid ook daar mee aan de slag te gaan of op in te spelen. Daarbij zal de psycholoog tussentijds evalueren om goed in de gaten te houden of jij op de goede weg zit.

Je werkt aan jezelf

Het is werk. Om te beginnen is het vinden van de verandering een vaak intensief proces dat je voor veel vragen stelt die je niet zomaar naast je neer kunt leggen. Veel cliënten hebben daarbij moeite om te geloven dat zij zelf de oplossing hebben dat voelt namelijk helemaal niet zo. De psycholoog helpt je afstand nemen, spiegelt en confronteert je waar nodig met je eigen gedrag. Zo leer je de thema’s en onderwerpen kennen waar jouw kansen tot verandering zitten.

Je groeit en kunt zelf weer verder

Als cliënten zien waar hem de crux zit, valt er vaak veel op zijn plek. Het wordt allemaal een beetje duidelijker, de mist trekt op. In sommige gevallen is dat voldoende; de cliënt geeft dan aan ‘ik kan het vanaf hier zelf weer aan’. De meesten werken liever nog even door, om handen en voeten te geven aan de verandering, om alvast te voelen hoe het voelt, dingen uit te proberen, te merken dat het werkt.

En om de verandering te verdiepen. Want met het maken van een verandering, verander je ook wie je bent. Je groeit. En met het goed begrijpen van de verandering en de groei, verzeker je ook je toekomst een beetje: minder kans op terugval en als zich een soortgelijke situatie voordoet, dan herken je het eerder en weet je beter wat je eigen valkuilen én oplossingen zijn.

Meer informatie over GZ psychologen in Amsterdam?

Zoek je passende hulp bij jouw problemen of wil je advies waar je het beste terecht kan? Bel dan gerust met Psychologen Nederland op 085-4014720. Hier kan je vrijblijvend terecht voor een professioneel en op maat gemaakt advies.